Ankara’daki konut fiyatında dünya şampiyonu
Uluslararası Emlak Danışmanlığının tespitlerine göre 2023’ün ilk çeyreğinde dünyada 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir Türkiye’den oldu. Ankara, İzmir ve İstanbul bu şehirler arasında yer alırken ATEM Başkanı Hakan Akçam konut fiyatlarının artış nedenlerine ve nasıl düşürüleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyon oranı düştükçe konut fiyatlarının da düşeceğine değinen Akçam, bankalara seslenerek faiz politikalarını gözden geçirmelerini istedi.
Ankara’da konut konut fiyatları yüzde 135,3 arttı
Ankara’da konunTürkiye’de üç şehrin konut fiyatlarında neredeyse dünya şampiyonu olduğunu söyleyen Akçam, “Bizim son 2 yıldır söylediğimizi uluslararası firmalar da söylemeye başladı. Ankara (yüzde 135,3), İzmir (yüzde 133) ve İstanbul’un (yüzde 127,3) listedeki 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler olduğu ifade edilmiş. Biz de söylenenlere katılıyoruz. Ankara’da yaşayan birisi olarak ev fiyatlarının artışını çok daha iyi gözlemleyebiliyoruz. Özellikle 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından Ankara’ya diğer illerden göç artarken bu da beraberinde hem Ankara’da konut fiyatlarının yükselmesine hem de konut açığının artmasına neden oldu. Pek tabi ki bu da kira fiyatlarının artmasını da etkiledi” dedi.
Son göçlerle Ankara’nın nüfusunun 6 milyonu geçtiğine değinen Akçam, “13 milyon 500 bin kişinin etkilendiği depremler sonrası bölge halkı Türkiye’nin dört bir yanına göç etmeye başladı. En fazla göç alan şehirlerden biri ise daha güvenli olduğuna inanılan Ankara oldu. Bu durum ise Ankara’da ev fiyatlarının ve kiraların yükselmesine neden oldu. Halihazırda zor bir süreçten geçen konut sektörü son yaşananlarla daha da zorlanmaya başladı. Konut satış oranları her sene bir önceki yıla göre düşüş gösteriyor. 2024 yılı toplam konut satış oranının da 2023’ten fazla olacağını düşünmüyorum açıkçası” diye konuştu.
“Konut fiyatlarına yükseliş oranı düşüyor, ama alıcı yok”
2023 yılına göre konut fiyatlarının yükseliş oranın düştüğünün altını çizen Akçam, “Fiyat düşüşleri yavaşlasa da yine de ev satış oranları yükselemiyor. Çünkü faiz oranlarındaki potansiyel artışlar ve bankaların faiz politikaları, döviz kurundaki değişiklikler, yavaşlayan yeni konut inşaatları, göç hareketleri, ekonomik belirsizlikler, konut talebinde meydana gelen azalma, ekonomik durgunluklar, 6 Şubat’ta yaşanan deprem konut satışlarını etkiliyor. Özellikle bankaların konut kredisinin faiz oranlarını çok yüksek tutması satışların düşmesinde büyük etken oluyor” açıklamalarında bulundu.
Konut fiyatlarının nasıl düşeceğine ilişkin önerilerini sıralayan Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Kentsel dönüşüm politikaları hızlandırılırsa, imarlı arsa stoğu devreye girerse, inşaat malzemelerindeki KDV oranı düşürülürse, inşaat üretimi artarsa ev fiyatları düşebilir. Bunun yanı sıra bankalar da faiz politikalarını gözden geçirirse konut satışı da aynı oranda artacaktır.”