1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Herkes için teknolojide fırsat eşitliği

Herkes için teknolojide fırsat eşitliği

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PROTA TEKNOLOJİ ÜRETİM ATÖLYESİ AÇILDI

 ANKARA-BHA

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında; yaklaşık 5 milyon avroluk finansmanla Ostim Teknopark’ta hayata geçirilen PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi açıldı. Yüksek teknolojiye sahip makine ve ekipmanlarla donatılmış atölyede KOBİ’lere, teknoloji geliştiren şirketlere ve girişimcilere, iş fikrinden ürün geliştirmeye ve ticarileşmeye kadar aşılan süreçlerde; eğitim, mentorluk, ürün tasarımı ve prototipleme gibi alanlarda destek verilecek.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yaklaşık 5 milyon avroluk bu yatırım, 6 bin 500’den fazla firma ve 65 binin üzerinde istihdam sağlayan OSTİM’in teknoloji sanayi ekosistemine, tasarım, prototipleme ve ticarileştirme alanlarına katma değer sağlayacak.” dedi.

 

Bakan Kacır, ülkemizin Ar-Ge ve üretim altyapısına güç katacak Ostim Teknopark’taki PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi’ni açtı. Sanayi ve teknoloji atılımları ile Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında başarı ve yatırımlara yenilerinin ekleneceğini belirten Kacır, şunları söyledi:

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Geride bıraktığımız 21 yıllık süreçte büyük bir teknoloji ve sanayi ekosistemi kurduk. Bu ekosistemimi; Sayın Cumhurbaşkanımızın bize çizdiği vizyondan hareketle, Milli Teknoloji Hamlemiz sayesinde geliştirdik. Türkiye Yüzyılı’nın gelecek vadeden başarılarını, birlikte inşa ettik. Önümüzdeki dönemde de benzer bir yaklaşımla lider milli teknoloji girişimlerini birlikte hayata geçirmeye devam edeceğiz. 5G teknolojilerinden, uçan akıllı mobilite sistemlerine, yüksek hızlı trenden, bataryaya, güneş enerjisinden, rüzgar türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan, akıllı tıbbi cihazlara, endüstriyel robotlardan, teknolojik gıdaya, finansal teknolojilerden, yeni nesil uydu teknolojilerine kadar, farklı yenilikçi teknoloji sahalarında atılımlar gerçekleştireceğiz.

 

ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ: Bu atılımları gerçekleştirmenin önemli bir unsuru, şüphesiz ki güçlü uluslararası iş birliği mekanizmaları. Bu mekanizmalardan ülke olarak en fazla entegre olduğumuz ve katkı sunduğumuz yapılar ise Avrupa Birliği Programları. Ülkemiz, sanayi ve teknoloji alanlarındaki bu güçlü bağı ve altyapısıyla, Avrupa Birliği Programlarından her geçen gün daha da fazla istifade ediyor.

 

DİJİTAL AVRUPA PROGRAMI: Dünyanın en yüksek bütçeli kamu Ar-Ge programı olan Ufuk Avrupa’da 391 proje ile, 233,6 milyon avro fonu, ülkemize kazandırdık. Bu yıl sonu itibarıyla; Ufuk Avrupa’nın ilk 3 yılında, bir önceki program olan Ufuk 2020’nin 7 yılında aldığımız fon miktarını almış olacağız. Teknoloji ve Ar-Ge’yi yatay kesen diğer Avrupa programlarında da etkin rol oynamaya devam ediyoruz. Toplam bütçesi 7,5 milyar avro alan Dijital Avrupa Programına katılım için eylül ayında imzamızı attık. Bu programla, altyapımız ve firmalarımız hem dijitalleşme için yurtdışı fonlarından istifade edebilecekler hem de uluslararası ağlara entegre olabilecekler.

 

89 PROJEYE DESTEK: Rekabetçi Sektörler Programı ile bugün açılışını yaptığımız tesisinin finansmanı da dahil olmak üzere, bugüne kadar tam 89 projeyi destekledik ve 760 milyon avroluk yatırım yaptık. Kurduğumuz ortak kullanım tesislerinden yaklaşık 10 bin KOBİ ve esnafımız istifade etti. Kurulan veya desteklenen Ar-Ge ve yenilik tesislerinden, binin üstünde işletme yararlandı ve toplamda bin 313 araştırmacı istihdam edildi.

 

AR-GE, İNOVASYON VE TEKNOLOJİ: Avrupa Birliği programları ile ilgili en büyük hedefimiz; ülkemizin Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji altyapısını güçlendirmek.  Bu altyapının en önemli yapıtaşlarından biri, sayıları 101’i bulan ve içerisinde 9 bin 700’den fazla inovatif firma bulunduran teknoparklarımız. Teknoparklarımızla, üretilen projelerin ticarileşmesine imkân sağlarken; katma değeri yüksek ürünler elde ediyor ve ülkemizin kalkınmasına katkı sunuyoruz.

 

5 MİLYON AVROLUK YATIRIM: Bünyelerinde yer alan kuluçka merkezlerimiz, teknoloji transfer ofislerimiz ve ortak atölyelerimiz vasıtasıyla, yeni fikirleri olan girişimcilerimize ve sanayicilerimize; aynı zamanda projelerini tasarlama, test etme ve lisanslama hizmeti de veriyoruz. Çünkü nihai amacımız ülkemiz için katma değer sağlayacak bu ürünlerin ticarileşmesi. Bu yapılardan biri de bugün açılışını birlikte gerçekleştirdiğimiz “PROTA”. Yaklaşık 5 milyon avroluk bu yatırımın, OSTİM teknoloji-sanayi ekosistemine; tasarım, prototipleme ve ticarileştirme alanlarında katma değer getireceğine inanıyorum.

 

65 BİN İSTİHDAM: OSTİM bugün 6 bin 500’den fazla firması ve 65 binin üzerinde istihdamıyla, Ankara’da sanayi denince akla ilk gelen aktörlerden biri. Savunma ve havacılık sanayimizin kritik alt yüklenicilerinin yer aldığı bir bölge olan OSTİM; İş ve inşaat makineleri, medikal sanayi, raylı ulaşım sistemleri ve haberleşme teknolojilerindeki özgün ürünleriyle, uluslararası pazarlarda Türkiye’yi başarıyla temsil ediyor. Başta OSTİM Teknik Üniversitesi olmak üzere, Ankara’daki 22 üniversiteyle ve 7 kümelenme girişimiyle sanayinin birlikte çalışmasını sağlayan en güçlü ekosistemlerden biri. Kurulan kreş, anaokulu, ilkokul, teknik kolej, meslek lisesi, mesleki eğitim merkezi, meslek yüksek okulu ve üniversitesi ile bir OSB’den daha fazlası.

 

CAZİBE MERKEZİ: OSTİM Teknoparkımız ise sanayi ve teknoloji iş birliğini geliştiren en güzide cazibe merkezlerimizden biri. OSTİM Teknopark, bugün geldiği noktada 4 farklı yerleşkesinde 180 firmayla yaklaşık bin 500 personel istihdamı ve yüzde 99 doluluk oranıyla faaliyetlerine devam ediyor. Bu teknoparkımızda; kuluçka firmalarını serbest piyasaya hazırlayan hızlandırma programlarını, mentörlük projelerini ve yeni fikirleri, özel sektörle bir araya getiren yatırım ağı platformu hizmetleri sunulmakta.

 

REFERANS OLACAK: Geçen yıl Bakanlık olarak düzenlediğimiz 2022 Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ödül Törenimizde, OSTİM Teknopark, “Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri” kategorisinde birinci oldu. Bugün gururla söyleyebilirim ki OSTİM sanayi ve teknoloji ekosistemi, kökleri ve dalları hızla büyüyen genç bir ağaç gibi Ankara’nın üretim ve yenilik çevresini kuşatıyor. OSTİM Teknopark içinde kurulan modern Teknoloji Üretim Atölyesi ile bu ekosistem daha da kök salacak ve genişleyecek. PROTA Teknoloji Üretim Atölyesi, modern makine-ekipman parkı ve pro-aktif danışmanlık destekleriyle, Türkiye’de ve Avrupa’da benzer gelişim hikayeleri gösteren altyapılar için referans konumuna yükselecek.

 

SOSYAL İNOVASYON: Başta OSTİM’deki sanayicilerimiz olmak üzere Ankara’daki tüm KOBİ’lerimize; son teknoloji talaşlı imalat, robotik kaynak ve lazer sistemi, metal ve plastik eklemeli imalat gibi alanlarda kendilerini geliştirmeleri için ortak kullanıma açık ve erişilebilir olacak. Bu yönüyle buranın sadece bir teknoloji altyapısı değil, aynı zamanda bir sosyal inovasyon projesi olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

HERKES İÇİN TEKNOLOJİDE FIRSAT EŞİTLİĞİ: Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, “Türkiye Yüzyılı”nda, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “herkes için teknolojide fırsat eşitliği”, her zaman, Bakanlığımızın ajandasındaki en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bakanlık olarak bizler, kamu-üniversite-sanayi iş birliği ekseninde sizlerin hep yanında olacağız. Türkiye’nin güçlü sanayi ve teknoloji ekosisteminin paydaşları olarak başta; HORIZON, Dijital Avrupa ve IPA Programları olmak üzere, uluslararası birçok alanda birlikte nice güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum.

Herkes için teknolojide fırsat eşitliği
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

YERELGUNDEM.NET - Son Dakika Haberleri ve Yerel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!