1. Haberler
  2. Son Dakika
  3. Rize’de Pastacılar Festivali; Dünyanın dört bir yanındaki ustalar buluştu

Rize’de Pastacılar Festivali; Dünyanın dört bir yanındaki ustalar buluştu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rize’de Pastacılar Festivali; Dünyanın dört bir yanındaki ustalar buluştu

RİZE/ BHA

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Pastacılar Festivali’nde sektörün temsilcileri buluştu. Festivalin açılışı için gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne Vali İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Çamlıhemşin İlçe Kaymakamı Serkan Böyük, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Arısoy, Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Metin Gültan, Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı Direktörü Ali Akgün, Gazeteci ve Tarım Yazarı Mine Ataman, Sunucu, Spiker ve Yazar Dilek Ekşi ile davetliler katıldı.

Katılımcıların aşçı önlüğü giyerek, tulum eşliğinde gerçekleştirdiği kortej yürüyüşünde türküler söylendi, tulum eşliğinde horonlar oynadı. Kemer köprüye ulaşan katılımcılar burada pasta kesti.

“Rize gastronomi şehri”

Vali İhsan Selim Baydaş, “Rize her anlamda bir gastronomi şehri. Burası pastaneler ve pastacılarla meşhur bir memleket. En meşhur pastaneler ve pastacılar Çamlıhemşin’dendir. Marka değerlerimizden bir tanesidir. Pandemi döneminde bir ara vermişlerdi. Yeniden bu festivali canlandırıyorlar. Rize bir gastronomi şehridir. Belediyemiz bir gastronomi festivali de düzenledi. Bunu bununda bir adımı gibi düşünmek lazım” diye konuştu.

“Pastacılık Festivali’nin 200 yıllık geçmişi var”

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin de “Gastronomi Rize içerisinde ilerde birçok ilçemizde bulunan gıdalarla ilgili festivallerle entegre ederek zenginleştirmiş olacağız. Çamlıhemşin üzerinde pastacılık festivalinin 150-200 yıllık bir hikayesi var. Bu bölgedeki insanımız 1800 ve 1850’li yıllardan itibaren bölge ülkelerde dünyanın en iyi pastanecileri ve ustalarından edindikleri tecrübeleri zaman içerisinde geri getirdi. Bu tecrübeyi hemen hemen her ilde ciddi derecede deneyimli olan ustalarımız her yıl buraya gelerek festivalde değerlendiriyorlar.” dedi.

Zil Kale’de pasta kesildi

Festivalde Zil Kale’de israfa ve iklim değişikliğine farkındalık oluşturmak için etkinlik düzenledi. İsrafa ve iklim değişikliğine dikkat edilmesi amacı ile tablolar bırakılan kalede pastacılar 2 kilo 658 gramlıkta coğrafi işaretli Rize simidi yaptı. Etkinliğin sonrasında katılımcılar Cumhuriyetin 100. Yılına özel yapılan pastanın kesimini gerçekleştirdi.

İklim değişikliğine dikkat çekildi

İsrafa ve iklim değişikliğine dikkat çekmeyi hedeflediklerini vurgulayan Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı Direktörü Ali Akgün, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Çamlıhemşin’de ki Zil Kalede pastacılar festivalini yaptık. Pastacılar festivalini yaparken aynı zamanda da iklim değişikliğine dikkat çektik. Gıda israfına dikkat çektik. Afiyet olsun, israf olmasın dedik. Yeni yüzyılda belki de ekmek bile bulamayacağımız bir dönem yaklaşıyor. Bu sebeple de festivalleri yaparken atacağımız her adımda bu tip duyarlıkları göstermemiz lazım. Coğrafi işareti olan bir simit yaptırdık. 2 kilo 658 gramlık bir simitle de sıfır atığa dikkat çektik. Böylelikle gelecek yüzyılda Fırtına Vadisinin güzel kalabilmesi için bir festival yaptık. Duyarlılığımızı da gerçekleştirdik.” dedi.

Resim sergisi açıldı

Festivalde ünlülerin katılımıyla İklim Değişikliğinin gıdalarımıza etkisini ve gıdanın kıymetini anlatan farkındalık hikayesi de okundu. Tüketim ekseninde İklim Değişikliğini konu alan Asya Alara tarafından resimlenmiş “Yüzümüze Bakmaya Yüzünü Olsun” isimli resim sergisinin sanat severlerle buluştu.

Altın kızlardan defile

Yörede geçmişte ve günümüzde kullanılan kıyafetlerden defile düzenlendi. Altın Kızlar adı verilen kadınların gerçekleştirdiği defile renkli görüntüler oluşturdu. Festivalle birlikte tarihi geçmişi 1800’lü yıllara uzanan Çamlıhemşin ilçesindeki pastacılık geleneğinin gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

“Pastacılık sektörü bu vadiyi doyuruyor”

Çamlıhemşin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Metin Gültan da pastacılık ve fırıncılık sektörü için vadiye müteşekkir olduklarını belirterek “1800’lü yıllardan beri bu sektör bu vadileri doyuruyor. Ekmek kapısı olmuş. Halen daha bu sektör insanları doyuruyor. Şükran kütüğümüzün de kurulmasının en büyük amacı da budur” dedi. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin Çamlıhemşinli pastacıların görülebileceğini kaydeden Gültan, şöyle konuştu: “Bugün Dünyanın her yerine gidin mutlaka bizlerden birilerini bulabilirsiniz. Fırsatı orada yaratmaya çalışıyorlar.” dedi.

Rize’de Pastacılar Festivali; Dünyanın dört bir yanındaki ustalar buluştu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

YERELGUNDEM.NET - Son Dakika Haberleri ve Yerel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!