1. Haberler
  2. Güncel
  3. Türkiye Yaşlı Profili Araştırması sonuçları açıklandı

Türkiye Yaşlı Profili Araştırması sonuçları açıklandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Yaşlı Profili Araştırması sonuçları açıklandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: “Son 5 yılda yaşlı nüfusu yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806 oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2018 yılında yüzde 8,8 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 10,2’ye yükseldi.” dedi.

Bakanlık ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen araştırmanın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda yaşlı dostu bir toplum inşa etme çabalarına önemli katkı sunacağını belirten Göktaş, araştırmanın amaçlarını, “yaşlıların hayatlarına dair kapsamlı bir bakış açısına sahip olmak”, “yaşlıların ihtiyaçlarını ve taleplerini daha iyi anlamak”, “ihtiyaç ve taleplere yönelik daha etkili sosyal politikalar geliştirmek” olarak sıraladı.

Türkiye’de ilk kez böyle bir araştırma gerçekleştirdiklerini bildiren Göktaş, “Araştırmamızı, 50 yaş ve üzeri en az bir kişinin bulunduğu 22 bin 640 hanede gerçekleştirdik. Çalışmamızı demografik bilgiler, çalışma hayatı ve ekonomik durum, sağlık, bağımsız yaşam, bakım ve sosyal yardımlar, çevre, toplumsal hayata katılım, yaşam memnuniyeti, afet ve acil durumlar, yaşlı hakları ve ayrımcılık olmak üzere 10 başlık altında topladık.” diye konuştu.

“1 milyon 669 bin 270 yaşlı tek başına yaşıyor”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş:”2023 itibarıyla Türkiye’de bulunan 26 milyondan fazla hanenin 6 milyon 458 bin 465’inde en az bir yaşlımızın yaşadığı tespit edildi. Diğer bir ifadeyle, her 4 haneden 1’inde en az bir yaşlı bulunuyor. Türkiye’de 1 milyon 669 bin 270 yaşlı tek başına yaşıyor. Yalnız yaşayan yaşlıların yüzde 74,4’ünü kadınlar oluşturuyor. Bu bulgu, yalnız yaşayan yaşlı kadınların ekonomik ve sosyal refahı için politikalar geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Yaşlıların yüzde 86,6’sı evde yalnızken kendini güvende hissettiğini belirtiyor. Bu bulgu bizim için oldukça sevindirici ancak yine de olası risklere karşı sosyal destek mekanizmaları üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Yaşlıları en çok aileleri “mutlu” ediyor

Gökaş: “Araştırmamız, yaşlılarımızın en önemli mutluluk kaynağının aile olduğunu gösteriyor. Bu da bize, ailenin her yaşta ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatıyor. Yaşlıların yüzde 64,4’ü torunlarıyla her gün ilgileniyor. Bu veri, aile bağlarının gücünü koruduğunu ve kuşaklar arası aktarımın sürdüğünü göstermesi açısından son derece kıymetli. Yaşlıların yüzde 40,6’sı komşularıyla her gün görüşüyor. Yaşlılarımıza destek olan en önemli aktörlerden biri, komşuları. Komşuluk ilişkilerimizin kıymeti burada kendini bir kez daha gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Yaşlıların internet kullanımı arttı

Hane halkının bilişim teknolojilerini kullanımında ise internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı, 2018’de yüzde 17 iken 2023’te bu oran yüzde 40,7’ye yükseldi.

Araştırma, yaşlı erkeklerin, yaşlı kadınlardan daha fazla internet kullandığını da ortaya çıkardı.

Yaşlıların yüzde 51,9’u ileri yaş dönemlerinde evinde bakım hizmeti almayı, gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı tercih ettiğini belirtti, yüzde 64,4’ü ise torunlarıyla her gün ilgilendiğini kaydetti.

Yaşlıların yüzde 64,1’i kendini “mutlu”, yüzde 27,9’u “ne mutlu ne mutsuz”, yüzde 8’i ise “mutsuz” olarak nitelendirdi.

Hiç sigara kullanmayanların oranı yüzde 65,6

65 yaş ve üzeri yaşlıların yüzde 78,7’sinin kronik bir hastalığının bulunduğunu gösteren araştırmaya göre, yaşlıların yüzde 21,4’ü genel sağlık durumlarını iyi, yüzde 48,7’si orta ve yüzde 24,6’sı kötü olarak nitelendirdi.

50 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 7,6’sının engelli sağlık kurulu raporu bulunuyor.

65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 11,3’ü her gün, yüzde 2,1’i ara sıra sigara kullanırken yüzde 21’i sigarayı bıraktığını belirtiyor. Hiç sigara kullanmayanların oranı ise yüzde 65,6 olarak belirlendi.

“Tecrübelerinden daha fazla istifade etmeyi hedefliyoruz”

Araştırmaya yönelik verilere, Bakanlığın ve TÜİK’in internet sitesinden ulaşılabileceğini belirten Göktaş, şunları kaydetti:

“Tüm bu veriler çerçevesinde şehirlerimizin ihtiyaç ve koşullarına göre huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezlerimizle ilgili planlamalarımızı yapacağız. Yaşlılarımızın hayata aktif katılımlarını sağlamak amacıyla yeni gündüzlü bakım ve yaşam merkezleri açacağız. Evde bakıma destek hizmetlerimizi güçlendireceğiz. Bir taraftan yaşlılarımızın günün koşullarına uyum sağlamaları için eğitim faaliyetlerini artıracağız. Diğer taraftan yaşlıların hak ettikleri yaşam standartlarını ve haklarını korumak üzere farkındalık çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Her bir büyüğümüzün sosyal hayatın içinde aktif şekilde yer almalarını sağlayarak, tecrübelerinden daha fazla istifade etmeyi hedefliyoruz.”

Türkiye Yaşlı Profili Araştırması sonuçları açıklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

YERELGUNDEM.NET - Son Dakika Haberleri ve Yerel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!